Boleh Ke Minum Alpha Lipid SD2 Semasa Period Atau Haid?

Lagi satu isu yang selalu customer Kak Zura yang sedang berdiet dengan alsd2 tanya. “Kak Zura, boleh ke minum Alpha Lipid SD2 semasa period atau haid?Β  Kenapa berat badan saya tak turun?”

Baiklah.. Meh Kak Zura cerita..

 

Boleh Ke Minum Alpha Lipid SD2 Semasa Period?

JAWAPAN: BOLEH MINUM ALPHA LIPID SD2 SEMASA PERIOD ATAU HAID

Tak de masalah lansung jika nak minum SDII masa period, cuma anda perlu tahu bahawa ketika anda sedang period atau haid memang tidak ada penurunan dalam tempoh waktu ini. Ini adalah kerana waktu ini hormon kita tidak stabil. Jadi kalau minum pun merugikan.. Boleh rehat untuk seminggu.. Cuma dari segi kebaikannya pula, kalau kita still continue minum alpha lipid slim diet 2, kita tak terasa lapar. Semua sedia maklum bila time period je mesti rasa nak makan je. Asyik lapar je.. betul kan?

HATI-HATI.. jangan pula time period anda makan tak ingat dunia.. still kena jaga pemakanan macam masa berdiet dengan ALSDII walaupun tak minum SD2 time anda period. Kita tak nak mengganggu badan tengah serasi dalam proses bakar lemak sepanjang tempoh diet program turun berat badan.

Ujian Ketostik boleh dilakukan selepas hari ke-3 kita habis period untuk pastikan pembakaran berlaku dan kita masih lagi dalam program diet SD2.

 

Kenapa Berat Badan Naik Semasa Haid?

Betulkah berat badan naik semasa haid atau mitos semata? Memang ini perkara yang benar dan berlaku untuk kebanyakan wanita. Apa penyebabnya berat badan boleh meningkat?

 

Takungan air (water retention)

Kebiasaannya berat bertambah di sebabkan takungan air dalam badan ataupun edema. Jangan risau, ianya normal di sebabkan perubahan hormon yang terjadi semasa haid. Wanita menyimpan lebihan air di bahagian tertentu seperti di lengan dan perut.

 

Kembung perut (bloating)

Pengumpulan gas di dalam usus adalah penyebab kembung perut semasa haid. Ianya di sebabkan perubahan dalam badan dan di sebabkan tidak aktif sebelum dan semasa haid. Ia juga boleh terjadi akibat sembelit yang kebiasaannya terjadi semasa kitaran haid.

 

Nafsu makan

Ini selalunya terjadi kepada wanita yang mengalami PMS (premenstrual syndrome). Keinginan untuk makan akan meningkat dan mungkin akan melebihi jumlah kalori yang diperlukan dalam badan terutamanya apabila mengalami pendarahan yang banyak.

 

Kekurangan gula dalam darah

Tahap Magnesium berkurang ketika haid dan ini menyebabkan penghasilan insulin menjadi rendah. Wanita semasa haid lebih mudah mengalami kekurangan gula dalam darah. Jadi, badan secara automatik akan mewujudkan nafsu makan yang tinggi untuk mengembalikan tahap gula dalam darah yang normal.

 

Cara Untuk Mengelakkan Daripada Berlaku?

  • Kurangkan pengambilan sodium. Ia akan mengurangkan takungan air dalam badan.
  • Bersenam untuk menjadikan diri lebih cergas dan mengelakkan berat badan bertambah.
  • Tingkatkan penambilan serat (fiber) yang bantu mengawal nafsu makan dan kurangkan masalah gemuk air.
  • Makan makanan yang berkhasiat dalam jumlah kalori yang di perlukan sahaja.
  • Elakkan makan makanan yang berkalori tinggi seperti coklat dan pizza.
  • Kenalilah diri sendiri kerana sudah pasti, setiap wanita akan melalui kitar haid yang unik.

 

Jika ada sebarang pertanyaan.. boleh wasap Kak Zura 012-2777396

error: Content is protected !!