Pantang Larang Sepanjang Pengambilan Alpha Lipid Sdii

Pantang Larang Semasa Berdiet. Adakah anda bersedia untuk melakukan diet Alpha LIpid SD II? Kenapa berat masih tidak turun walaupun anda berdiet? Kak Zura harap pastikan anda mengikuti saranan dan pantang larang yang telah ditetapkan bagi mengoptimumkan proses penurunan berat badan anda. Good luck!! peraturan-peraturan di bawah ini untuk memastikan program diet anda ini berjaya.

 

Apakah Pantang Larang Berdiet?

1. JANGAN MENINGGALKAN WAKTU MAKAN

Makan 3 kali sehari dgn saiz sederhana atau 4 – 5 kali sehari, tetapi dengan kuantiti yang kecil pada setiap pengambilan.

 

2. JANGAN TIDAK MAKAN MELEBIHI 6 JAM PADA WAKTU KITA JAGA

Boleh juga mengambil snek setiap 4 jam (bawalah sosej rebus/ telur rebus/ telur hancur sebagai bekalan) atau makan setiap kali anda merasa lapar.

 

3. MAKAN PROTIEN YANG CUKUP

Makan protien dalam bentuk lauk-lauk seperti ikan, daging, telur, ayam, itik dan seumpamanya dan makanlah sehingga anda kenyang dgn selesa dan bukan terlalu kenyang. Juga supplement dengan memakan SDII sebanyak 2 skop sebanyak 4 kali sehari.

 

4. JANGAN MAKAN MELEBIHI 35 GRAMS KARBOHIDRAT SETIAP HARI

Ada juga yang berpendapat mengatakan tidak boleh melebihi antara 20 – 35 gram karbohidrat setiap hari. Setiap orang mempunyai Tahap Kritikal Karbohidrat untuk pembakaran lemak yang berbeza-beza. Sebenarnya 35 grams karbohidrat itu sudah terkandung didalam kabohidrat yang ada di dalam sayuran hijau yang kita makan. Kita juga boleh makan produk yang rendah kuantiti karbohidrat atau karbohidrat tersembunyi asalkan tidak melebihi had 35 gram karbohidrat setiap hari. Walaubagaimanapun, untuk kesan yg drastik, cuba tinggalkan kesemua kabohidrat dan gula untuk 7 hari – 14 hari pertama berdiet.

 

5. JANGAN MAKAN APA-APA JENIS BUAH-BUAHAN, ROTI, PASTA, BIJIRIN, SAYURAN BERKANJI, KEKACANG ATAU APA-APA MAKANAN YANG DIPERBUAT DARI TEPUNG DAN GULA KETIKA BERDIET

Boleh makan sayuran hijau (tak berkanji), tomato dan buah avocado yang rendah karbohidrat.

 

6. MINUM SEKURANG-KURANGNYA 2 LITER AIR KOSONG SETIAP HARI

Kumuhan atau sisa pembakaran lemak iaitu ketone perlu dikeluarkan dari badan melalui air kencing. Sekiranya kurang dari 2 liter, sisa pembakaran lemak tidak dapat dikeluarkan dan menyebabkan berat badan anda tidak akan turun.

 

7. HINDARI MINUMAN BERKEFEIN SEPERTI KOFEE, TEA DAN MINUMAN RINGAN DAN BERGAS

Meminum kafein akan menyebabkan kandungan gula didalam darah yang tidak stabil dan akan membuat anda ketagih gula.

 

8. KIRA SETIAP PAKET PEMANIS TIRUAN SEBAGAI 1 GRAM NET KARBOHIDRAT

Gunakanlah sucralose (splenda), saccharin (sweet ‘n low) atau acesulfame-k (sweet one) sebagai pemanis makanan sekiranya perlu. Berhenti terus minuman manis, bergas dan bergula.

 

9. JIKA ANDA MAKAN DI LUAR, BERHATI-HATI DENGAN KABOHIDRAT YG TERSEMBUNYI

Tepung gandum, tepung jagung dan gula adalah intipati didalam kuah (gravies), sos dan dressings. Sos cili dan tomato mengandungi karbohidrat yg tinggi.

 

10. JANGAN MENYANGKA SEMUA MAKANAN MEMPUNYAI KARBOHIDRAT YG RENDAH

Sila rujuk kuantiti karbohidrat pada setiap pack makanan atau gunakanlah pengira gram karbohidrat (carbohydrate gram counter) untuk memastikan anda tidak memakan lebih dari 35g karbohidrat sehari supaya badan anda masih boleh membakar lemak terkumpul.

 

11. JANGAN MINUM SEMASA HAID

Hormon tidak seimbang semasa wanita sedang dalam haid. Oleh itu tidak digalakkan minum SDII kerana berat anda tidak akan turun..Selepas kering boleh minum semula dan jangan lupa mesti ikut diet pemakanan ye..

 

**WANITA YANG ADA MASALAH PERIOD (Cth: tidak datang selama 2 bulan) BOLEH MINUM SDII (bukan masa datang haid) KERANA BYK TESTIMONI TELAH DATANG HAID PADA BULAN BERIKUTNYA.**

error: Content is protected !!