Berpuasa Sambil Berdiet Dengan Alpha Lipid SDII

Cara Pengambilan Alpha Lipid SD2 Semasa Berpuasa

Sila baca dan Fahamkan ye…

Sejak kebelakangan ini Kak Zura kerap menerima soalan tentang cara-cara mengambil Alpha Lipid SD 2 semasa menjalani puasa disiang hari. Walaupun belum masuk bulan Ramadhan, maka telah ramai memulakan kewajipan berpuasa samada berpuasa sunat, puasa ganti atau puasa Rejab, Syaaban dan terus puasa Ramadhan.

 

 

Apabila kita berpuasa, maka ada beberapa pantang semasa berdiet Alpha Lipid SD 2 yang perlu kita perhatikan.

1) Alpha Lipid SD 2 yang pertama adalah jangan berlapar atau tidak mengambil apa-apa makanan lebih dari 6 jam sewaktu kita jaga. Namun begitu kita masih boleh berdiet dan mengambil Alpha Lipid SD 2 sambil berpuasa kerana kewajipan berpuasa adalah lebih penting cumanya metabolisma kita menjadi perlahan sedikit dari biasa tetapi berat kita masih boleh turun. Apabila kita sudah berbuka nanti makanlah dengan kenyang tetapi tetap tidak mengambil karbohidrat dan gula serta minumlah air yang banyak untuk menggantikan air yang hilang sewaktu siang.

2) Kita mesti memakan cukup protien semasa berdiet. Cukup protien disini bermaksud kita masih perlu memakan 2 skup sebanyak 4 kali sehari apabila kita telah berbuka. Maka bolehlah buat penyesuaian pada waktu malam tentang jarak memakan Alpha Lipid SD 2 sebanyak 4 kali itu mengikut jadual masing-masing.

Contohnya:

  • 1 kali waktu sahur, 
  • 1 kali waktu berbuka, 
  • 1 kali selepas makan malam 
  • 1 kali lagi sebelum tidur. 

Namun begitu jika anda merasakan 4 kali adalah terlalu mencabar pada waktu malam, boleh juga mengambil 3 kali pada waktu malam dengan jumlah keseluruhannya 8 skup juga.

Sebagai contoh:

  • 1 kali waktu sahur (3 skup)
  • 1 kali waktu buka (3 skup) 
  • 1 kali lagi sebelum tidur (2 skup).

 

Apa Kesan Jika Makan Tidak Cukup Protin?

Saya sangat menekankan perkara ini kerana sekiranya anda berdiet dan berat badan anda masih turun tetapi anda tidak memakan cukup protien maka ini akan meninggalkan kesan yang tidak elok pada badan anda.Kesan yang pertama adalah :

1) Apabila anda turun berat badan nanti maka kulit anda tidak cukup tegang, kendur dan nampak cengkung. Sekiranya cukup memakan protien maka kulit anda akan nampak lebih tegang, tidak kendur, sihat serta warna kulit sepatutnya nampak lebih cantik.

2) Apabila tidak cukup memakan protien maka apabila anda turun berat badan, tisu badan atau lean mass anda tidak dilindungi dan jika anda berhenti berdiet nanti maka lemak akan lebih cepat terkumpul dan anda akan mengalami kesan berat naik mendadak seperti program diet yang memakan ubat-ubat diet yang ada dipasaran. Sekiranya tisu badan atau lean mass anda dilindungi dengan memakan protien yang cukup maka anda tidak akan mengalami masalah berat naik mendadak ini. Itu sebabnya Kak Zura tidak menggalakkan samada alasan anda berpuasa atau malas atau akal terlalu bijak hendak menjimatkan duit maka anda tidak mengambil Alpha Lipid SD 2 seperti yang sepatutnya iaitu 2 skup 4 kali sehari.

Sekiranya anda hanya ingin menjalani fasa pengekalan atau maintenance, maka tidak perlu mengambil Alpha Lipid SD 2 tetapi cuma menjaga kadar karbohidrat yang anda boleh ambil atau dipanggil Critical Carbohydrate Level of Maintainence (CCLM) yang selalunya lebihkurang 100g sehari. 

Tetapi apabila anda masih mengambil Alpha Lipid SD 2, maka makanlah cara yang betul supaya anda tidak mengalami kesan sampingan yang tidak baik yang saya ceritakan sebelum ini.

Semoga puasa anda diberkati disamping beribadah dengan cara yang sihat.

*Sebarang pertanyaan boleh hubungi Kak Zura di 012-2777396

error: Content is protected !!