Apa Itu Telomere Dalam Produk Terbaru Alpha Lipid Telomere Serum?

Pernah dengar tentang TELOMERE? Kak Zura sendiri pun, ni pertama kali dengar pasal Telomere. Memang tak tahu apa sebenarnya telomere, yang Kak Zura faham ianya macam ekor DNA gitu. Benda saintifik gini bukannya Kak Zura faham.. hehehe.. tapi bila dah terjebak dalam dengan produk Alpha Lipid™ AGE Defiant Telomere Serum terpaksa lah belajar juga pasal telomere ni. Mai kita baca info selanjutnya..

Apa Itu TELOMERE Dalam Telomere Serum?

Telemore ini diibaratkan sebagai pemegang kepada setiap hujung kromosom di dalam DNA kita.  Apabila usia kita makin meningkat, Telomere ini akan makin memendekan. Ianya akan menyebabkan kita mudah terdedah kepada penyakit kanser, penuaan dan penyakit penyakit kronik.

Untuk pengetahuan semua, setiap kromosom eukariot (termasuk pada manusia) mengandungi satu molekul DNA. Eukariot merujuk kepada sel atau organisma di mana DNA membentuk kromosom dengan sarung protein dan dikelilingi oleh membran nukleus.

Telomere daripada protein DNA membantu memelihara hujung kromosom dan memastikan ia berada dalam keadaan stabil. Setiap kali kromosom menjalani replikasi, telomere menjadi semakin pendek.

Semakin pendek telomere, maka kekuatan strukturnya menjadi semakin lemah. Keadaan tersebut menyebabkan sel menjadi semakin tua dan lebih cepat mati.

Ramai saintis percaya telomere boleh dijadikan sebagai penanda kelanjutan umur (marker of longevity) atau penanda penuaan biologi (marker of biological aging).

Kajian sains mendapati ada kaitan antara telomere pendek dengan pelbagai penyakit berkaitan penuaan seperti kanser, strok, dementia, penyakit kardiovaskular, obesiti, osteoporosis dan diabetes. Perlu diketahui, kaitan tidak serupa dengan penyebab. Kemungkinan penyakit itu menyebabkan saiz telomere menjadi pendek, bukan sebaliknya.

 

alpha lipid telomere serum
Rajah diatas menunjukkan kedudukuan Telomere dimana ia memendek dengan perubahan usia

 

Pemendekan telomere ini menyebabkan sel tidak dapat dibahagikan lagi iaitu mati atau senescent. Seterusnya penyebab kepada penuaan , penyakit kanser dan penyakit kronik. Jadi, telomere ini menentukan hayat seseorang manusia. (ini tidak termasuk jika meninggal sebab kemalangan atau sebagainya. Itu kerana ajal maut di tangan Allah.s.w.t )
Telomere melindungi DNA kita.
Kalau plastik tu tak ada, mesti tali tu akan kembang dan akan terbuka jahitannya kan. Macam tu jugalah DNA kita.. Makin pendek telomere ini akan menyebabkan sel & DNA kita rosak. Penyebab kepada pelbagai penyakit kronik.
Oleh itu, jagalah Telomere anda, boleh amalkan guna Alpha Lipid™ AGE Defiant Telomere Serum. Jika berminat untuk tahu maklumat lanjut, boleh wasap Kak Zura di 012-2777396
Boleh baca lagi produk skincare range oleh New Image di ALPHA LIPID BEAUTY
error: Content is protected !!