Ada Masalah Sembelit Masa Berdiet Dengan Alpha Lipid SD2?

Kak Zura memang ada masalah susah nak buang air besar. Mungkin juga kerana Kak Zura kurang makan fiber. Masalah sembelit ni juga salah satu punca susah nak turun berat badan. Banyak tosik berkumpul dalam perut tuh..

 

Adakah Anda Mendapat Sembelit Ketika Menjalankan Program Penurunan Berat Badan Diet SD2

Tanda-tanda :

Sembelit atau masaalah membuang air besar, tidak kerap membuang air juga mungkin berlaku ketika menjalani program Diet SD2.

 

Sebabnya :

Pertukaran jenis makanan secara tiba-tiba boleh menyebabkan masaalah ini.

Kita juga mungkin kurang minum air, kurang senaman dan kurang makanan serat juga kurang menggambil buah-buahan dan sayur-sayuran.

Apabila sembelit, anda juga mungkin mendapat kekejangan otot, merasa kembung , sakit kepala , sakit belakang serta merasa sembab dan kurang selera makan.

 

Bagaimana mengatasi masaalah ini :

Anda perlu menggambil makanan tambahan serat atau fiber supplement untuk menggatasi masaalah sembelit.

Pilihan anda antaranya ialah serbuk serat Fiber Max yang tidak berperisa yang boleh dibeli bersama-sama dengan Slim diet 2.

Minum air yang cukup, cubalah amalkan senaman dan tambahkan jumlah serat yang diambil setiap hari kepada 2 sudu sebelum tidur sehingga masaalah sembelit anda hilang.

 

 

FiberMax – Supplement serat makanan Semulajadi (untuk membantu masalah sembelit )

  • Lima jenis serat larut
  • Larut dalam air dan jus
  • Enak dan serbaguna
  • Membantu penghadaman yang sihat dalam jangka masa yang panjang

New  Image FiberMax terdiri dari campuran ekstrak akar chicory, psyllium, serat soya, dedak gandum dan pektin. Bahan-bahan tersebut diformulasikan sebagai bahantara untuk membersihkan usus secara selesa dan berkesan.

Campuran 5 serat semulajadi dalam FiberMax dipilih berdasarkan sifat khususnya yang istimewa.

Sekiranya anda berdiet, penggambilan serat campuran yang disyorkan adalah sebanyak 30gm ke 40gm sehari akan membantu anda menurunkan berat badan dengan lebih baik dan berkesan.

 

Ekstrak akar Chicory :

Serat larut akar Chicory diekstrak tanpa menggunakan bahan kimia. Hanya menggunakan air yang mendidih sahaja. Ekstrak ini mempunyai rasa manis yang semulajadi tetapi tidak diserap oleh usus kecil menjadikannya selamat untuk kegunaan pesakit kencing manis dan orang yang berdiet rendah karbohidrat.

 

Penyelidikan yang mendalam telah menunjukkan penggambilan ekstrak akar chicory yang serdahana boleh meningkatkan 5 ke 10 kali lebih banyak dengan ketara kebaikan bifidobakteria dadalam saluran usus.kehadiran bakteria yang tidak dikehendakimjuga dapat dikurangkan.

 

Psyllium :

Kebanyakkan jenis serat boleh larut mengalami proses penapaian didalam usus menyebabkan ia kurang berkesan terhadap pemukalan najis.

Psyllium (sejenis serat larut) yang merupakan bahan sekam dari Plantago ovato, terkecuali dari proses penapaian dan ianya bermafaat dalam kesan pemukalan najis.

Psyllium telah menunjukkan kesan penurunan kolesterol yang ketara didalam darah dan selanjutkan menurunkan risiko penyakit jantung.

ia juga hampir dipanggil serat “ajaib” kerana ia mengandungi kedua-dua fungsi serat larut dan juga serat tak larut.

 

Serat Soya :

Serat soya memberi manfaat yang berkaitan dengan kedua-dua serat larut dan sumber serat tak larut

Manfaatnya ialah:

Membaik pulih fungsi penghadaman didalam usus

Menggurangkan kadar serum kolesterol bagi individu yang menghidapi hiperkolesterolemia apabila diambil sebagai sebahagian dari diet lemak yang diubahsuai

Membantu untuk melaraskan kadar gula didalam darah secara berterusan untuk individu yang normal

Meningkatkan sensitiviti insulin kepada pesakit yang menghidapi masaalah toleransi glukosa

Meningkatkan toleransi glukosa kepada pesakit obes yang menghidap diabetis

Serat soya juga menyelaraskan fungsi usus dengan menggawal masaalah sembelit dan juga ceret beret

 

Dedak Oat :

Dedak Oat terdiri daripada serat larut yang juga dikenali sebagai glukosan beta-D. Apabila dicampur dengan cecair akan menjadi likat.

Beberapa penyelidikan telah dibuat tentang kesan penurunan kolesterol terhadap penggambilan dedak oat.Ia menunjukan penurunan yang tinggi kepada noemal.

Sesiapa yang Normal kadar Kolesterol nya juga boleh mengambil dedak oat ini.

 

Pektin :

Pektin adalah serat larut yang lengkap dan dihasilkan dari eksrak kulit citrus atau apel. Ia juga mempunyai kesan untuk menurunkan kadar kolesterol dan merupakan agen penting dalam penjagaan kesihatan usus.

 

Ada yang bermasalah buang air besar dan sembelit semasa mengikuti program nak turun berat badan dengan Alpha Lipid SD2 boleh hubungi Kak Zura 012-2777396

error: Content is protected !!