10 Kesilapan Program Diet

Kak Zura ada seorang kenalan, cantik orangnya. badan dia. uhmmm slim ok ( Jeles Kak Zura taw tapi itu dulu la sebab Kak Zura dah berjaya dengan Alpha Lipid SD II) . Pernah satu ketika dulu, Kak Zura pernah dilema macam mana nak turunkan berat badan saya ni. Asyik naik je.. turun tak nak pulak dia. Inilah sebenarnya kesilapan program diet yang kita tak tahu..

Sometime we win .. Sometime we learn..

Sampai satu tahap Kak Zura pernah kerugian ribuan ringgit sebab pergi mengorbankan diri di slimming center (Slim World). Mesti ramai yang tahu nama tu kan? Bukan sekali, rasanya dah 2-3 tempat slimming center Kak Zura terjebak.. sedih kerana TIADA HASIL.. Kak Zura rasa sangat kecewa sebab kita mengharapkan mesin-mesin yang mereka gunakan tu boleh membuang “unwanted fat” tapi harapan Kak Zura meleset sebab at last mereka provide kan module diet yang SANGAT KETAT . Bagi Kak Zura agak mustahil untuk di terima kerana pada pemahaman Kak Zura sumber utama nutrition badan manuasia adalah daripada pemakanan. Kak Zura banyak buat study and research sebelum menerima input untuk di set kan di mind Kak Zura. Iyelah nak follow diet ketat tu rasa macam ada something wrong.  Kesimpulannya apa yang boleh Kak Zura nyatakan , Modul DIET KETAT yang mereka sediakan adalah SALAH dan tidak relevan. Ianya bukan diet yang sihat. Walaupun Kak Zura dah kerugian disitu tapi tak apalah .. Sometime we win .. Sometime we learn..So, kita reject yang ini ok?

Berbalik kepada kawan Kak Zura yang cantik melecun tu, Kak Zura pernah tanya dia macam mana dia diet sebab dia sendiri mengaku memang dia “diet hardcore” . Katanya .. Makan sehari sekali je time petang sebab kalau makan petang boleh cover sampai ke malam, kalau lapar makan snackscomfirm boleh punya… oh no.. not again… walaupun yes dia boleh kurus tetapi Nutrition dalam badan kurang. Senang dapat penyakit sebab sistem pertahanan badan tak kuat , tak berkualiti . Mungkin sekarang rasa sihat je, nanti dah berumur sikit, dah beranak pinak nanti macam mana??

 

10 Kesilapan Program Diet

Jadi disini Kak Zura menyenaraikan 10 Kesilapan Program Diet. Sedikit sebanyak info ini boleh dijadikan panduan untuk para pembaca..

1) Tidak minum air mencukupi  ( Nanti saya akan post artikel cara mengira berapa litter ait yang diperlukan oleh badan kita mengikut BMI)

2) Pengambilan pasta , roti , ubi kentang lebih banyak berbanding protien, sayur, daging segar

3) Terlampau ghairah mengira kalori

4) Memasak sayur berlebihan menyebabkan khasiatnya hilang

5) Makan makan proses lebih banyak daripada makanan segar

6) Menyalahkan orang lain di atas kegagalan program diet anda.

7) Tidak merangcang program diet dengan betul

8) Mengambil makanan dalam portion yang besar.

9) Mengabaikan sarapan pagi

10) Berlapar sepanjang hari kononya sedang mengamalkan program diet.

Dengan diet melalui Alpha Lipid Slim Diet II (SD2) kita tidak perlu berlapar atau menjalani diet hardcore. Sebagai pengguna buatlah pilihan yang bijak. Badan langsing , kesihatan terjamin..

Untuk sebarang pertanyaan mengenai Alpha Lipid SD II anda boleh menghubungi Kak Zura di 012-2777396

error: Content is protected !!